Berfikir atau " Hard Thinking"
Setelah menjalani kehidupan kita seharian, sudah pasti berbagai-bagai perkara bermain difikiran kita. Dengan cara hidup kita yang sentiasa berubah dan tanggungjawab dan beban yang banyak menyebabkan kita banyak berfikir. Seperti apa yang kita ketahui, berfikir boleh menjadikan kita lebih matang dan mempunyai fikiran yang terbuka. Bersesuaianlah kita sebagai manusia yang dikurniakan Allah S.W.T akal dan fikiran. Manusia sejak dari mula dijadikan, sudah mempunyai akal fikiran dan semuanya berlaku secara berperingkat. Semua peringkat itu akan dilalui oleh manusia dari mula dalam rahim ibu hinggalah dewasa.

Berfikir membuat kita lebih yakin dengan tindakan kita bermula dari percakapan hinggalah kepada perbuatan kita. Orang yang berfikir sebelum bertindak adalah orang yang bijak. Tetapi orang yang tidak berfikir sebelum bertindak adalah orang yang rugi. Rugi pula bagi orang yang berfikir tetapi tak pernah bertindak untuk mengubah diri sendiri. Begitu juga orang yang tak berfikir serta tidak bertindak. Mereka yang berfikir sudah pasti tingkah laku dan perbuatannya dijaga. Berfikir jugak dapat memuhasabah diri supaya menjadi manusia yang berguna.

Berbeza dengan orang yang kuat berfikir. Berlebih-lebihan berfikir boleh menyebabkan stress, ini akan menyebabkan diri hilang keyakinan dan badan mula menjadi lesu. Bagi yang kuat berfikir adalah lebih baik sekiranya mereka mencari teman yang boleh di kongsi masalah. Selalunya orang yang "hard thinking" lebih sensitif dan mudah tertekan. Bagi mengelakkan masalah bergini terjadi adalah lebih baik untuk kita muhasabah diri dan sentiasa dekat kan diri pada Allah S.W.T Mudah-mudahan Allah S.W.T akan mempermudahkan kehidupan kita seharian.

p/s: kelebihan yang baik bagi kita adalah akal jadi gunalah akal dan berfikir sebelum melakukan sesuatu perbuatan, yang baik kita ambil yang tak baik buang jauh-jauh.

Kisah Kawan


Hari ini saya ingin bercerita tentang kisah seorang sahabat. Kisah bermulanya saya kenal dia ,bila saya mula dihantar untuk bertugas disebuah sekolah dan sehingga kini saya masih bertugas di sekolah tersebut. Kisahnya sahabat saya ini seorang yang bertugas sebagai pengawal keselamatan dan yang penting usianya muda setahun dari saya. Walaupun saya baru kenal tak sampai dua tahun tetapi apa yang pasti dia mempunyai kelainan yang tak ramai orang ada terutama pada muda mudi sekarang ini. Bayangkan usia muda dia berkerja sebagai pengawal keselamatan. Kadang-kadang dengan perkerjaannya itu dia mendapat cemuhan dan kata-kata sindiran daripada kawan-kawan dia.

Hari-hari telah berlalu bulan demi bulan sehinggalah cukup satu tahun saya kenal dia. Sudah banyak surat permohonan kerja dihantar dan temuduga dia dah pergi, tapi tak satu pun yang dapat. Apa yang pasti, dia mempunyai diploma dan mungkin nasib tak menyebelahinya sampai sekarang jadi pengawal keselamatan. Dugaan yang kuat diterima dalam usia muda macam ini, sifat dia yang tak memilih kerja kadang–kadang membuatkan saya terfikir sendiri." tak ramai antara kita yang sanggup jadi jaga atau pengawal keselamatan dalam usia muda macam ini".Kisah kawan ini lagi, dia ni tak pernah bercinta , mungkin sebab muka dia yang comel dan kecik-kecik orangnya. Dia ni dulu pemalu dan merendah diri sangat sampai nak ajak keluar minum pun payah . Dia ini dah macam perempuan duduk rumah saja. Tapi sejak saya ajar dia guna laptop online internet, baru lah Nampak perubahan kat dia. Dia ni bukan tak “hansem” tapi boleh lah. Selalu jugak kawan dia kutuk dia tak ada mak we, tapi dia buat tak kisah je. Dah kutuk tak de makwe tak pelah kena hina pulak, dia orang cakap macam ni “ muka macam kau ni ada ke orang nak? kerja pun jaga je?” begitulah cerita dia dengan saya. Terasa geram jugak. Tapi saya suruh dia bersabar je. Tetapi jangan tak percaya yang dia ni pandai ambil hati perempuan dah ramai perempuan syok kat dia. Sampai dia dapat awek cun. Time tu member yang kutuk dia jelous gila. Bila di fikir-fikir balik, Allah itu adil. Dan sekarang ni saya tengok dia banyak berubah. Mungkin dah matang.

p/s: kebaikan yang boleh dia ambil kat sini adalah sikap tidak memilih kerja dan sifat sabar ,tak semua boleh sabar bila dicemuh dan tak ramai muda mudi yang nak berkerja sebagai pengawal keselamatan. Setiap orang mempunyai kehidupan dia yang tersendiri jadi janganlah kita menghina kehidupan orang lain sedangkan kesempurnaan itu hanya layak diberi oleh pencipta Kita iaitu Allah S.W.T. Jadi muhasabah diri sebelum melihat kelemahan orang lain.

SedihSudah pasti dalam diri kita akan mengalami perasaan sedih bila berlakunya perkara yang melibatkan "memory" atau dalam bahasa melayunya ingatan. Semua ini berlaku dengan dengan tidak kita ingini dan kadang-kadang memberi kesan yang dalam pada jiwa dan hati seseorang. Antara perkara-perkara yang membuat kan kita sedih adalah bila putus cinta, bila orang yang kita sayang sakit, bila berlaku kematian, bila dimarahi ata dibuli dan banyak lagi.

Hari ini saya ingin menceritakan sedih bila orang yang kita sayang, sakit dan sakitnya tidak boleh sembuh. Kadang-kadang Allah menguji kita dengan berbagai-bagai ujian dan kesulitan supaya kita lebih tabah dan bersabar. Di situ, maka akan lahirlah rasa kasih dan cintanya kita pada orang itu. Biar sekejap mata melihat wajah orang yang tersayang yang menahan kesakitan. Ianya sudah cukup untuk membuatkan kita bersedih dan rasa sebak.

Suatu masa yang singkat untuk saya mengenali insan yang paling sayangi selain kedua ibubapa iaitu gadis yang dulunya tersenyum dan sentiasa menghiburkan hati. Tapi kini semua berubah setelah gadis yang saya cintai mempunyai sakit. Dulu semasa dia tersenyum, sayalah orang yang suka menyakiti dan mempermainkan perasaanya. kadang-kadang saya sendiri tak sedar, yang perkara itu telah melukai hatinya. Biar pun kerap kali hatinya terguris, namun dia mampu tersenyum dan mengeluarkan kata-kata yang halus dan sedap didengar. Dalam kehalusan sentuhan kata-katanya rupanya ia merahsiakan sesuatu dari saya. Rahsia itu saya ketahui bila saya memaksa dia berterus terang. Akhirnya dia menyatakan yang dia sakit. Sungguh sebak hati ini sehingga Allah sahaja yang tahu akan kebenarannya. Dan dengan kekurangan yang ada pada diri saya. Saya telah melepas kan dia pergi.Hari tu membuatkan hari-hari saya sedih selalu. Begitulah kisah sedih saya. Walaupun sebenarnya banyak lagi kisah sedih saya dan saya pasti ramai di sekeliling saya yang sedang bersedih.

p/s : Sedih adalah anugerah Allah yang tak ternilai, sedih membuat kan kita lebih kasih dan sayang. Semuanya merapat kan diri kita kepada orang tersayang. kepada teman-teman hargai orang tersayang jangan lah bersedih sekiranya orang yang kita sayangi meninggalkan kita.