Syarifah Nadiah Tag Saya


1. adakah anda rasa hot? 
kalau hot dah terbakar dah saya...huhuhu.

2. upload wallpaper yang anda gune sekarang3. ceritakan pasal walpaper tersebut
wallpaper ini mencerita kan perjalanan seorang insan, yang dulunya ceria tetapi setelah berlaku bermacam-macam masalah dan musibah, membuatkan hidupnya pasrah. Dalam meniti hari-hari cuma coretan dan nukilan mejadi penghibur. Banyak lagi perkara yang belum dapat dijelaskan dalam wallpaper ni.apa2 pun ?
4. bila kali terakhir aku makan pizza.
makan pizza... masa sebelum puasa tahun lepas...
5. lagu paling latest aku dengar
entahlah... tak tau apa tajuknye
6. ape yang anda wat selain menyelesaikan tag ni?
mencari idea baru nak edit blog, dan plan nak lukis apa malam ni?

7. selain nme sendiri..dipanggil nme ape? 
Orang panggil saya zool, mi dan hil 

8. tag lagi lapan (8) orang
dapat tag 6 je...

1....>Dik shiqah
2....>Encha
3....>Nur
4....> Nurul iman.
5....> Jemari seniku
6.. .>Jumana haffa


9. siapakah orang no 1 kepada anda?
Budak Baik
10. katakan sesuatu kepada orang no 5
Buat entry yang best2 ye kak
11. no 3 ade hubungan ngn sape?
hehehe.. ada hubungan saudara mara dia lah...

12. bagaimana pula ngn no 4?
seorang yang suka menulis di blog

13. pesanan kepada orang no 6?
bial nak update blog....huhu

14. kata2 cinta untuk orang no 2?
hehehe... to be best friend forever

16. berikan 5 perkara yang anda twu tentang orang yang mngetag anda?
Friendly
understanding
fun
suka tengok cerita cintan-cintan...heheh...macam  orang nak bercinta huhu
belajar lagi baik..
seorang yang pandai bahagi masa...
tu je yang nampak... 
yang lain tak atu lah...huhuhu.

19. gay or less?
geli dengar benda ni...huhuhu

"kepada yg kena tag, korang wajib buat tao
ahaks ahaks. gurauuu" 
malas nak taip semula tiru je...hehe

Pelihara JiwaHari ini mungkin masih ramai yang tidak tahu bagai mana hendak pelihara jiwa. Jiwa adalah naluri dan rasa yang menjadi penentu kepada emosi dan penentu keinginan seseorang. Terlalu banyak dan sukar untuk diperjelaskan  apa yang dimaksudkan dengan jiwa. Jiwa adalah sangat penting dalam diri seseorang, kerana jiwa seseorang itu hanya dapat dikawal bila mereka mempunyai keteguhan dan pendirian yang tinggi. Tetapi rosaklah jiwa seseorang sekiranya memenuhkan ruang jiwa itu dengan perkara-perkara negatif, seperti berhibur dengan mencari maksiat, melakukan amalan kurafat, kufur dan banyak lagi. 

Dalam keadaan dunia dan persekitaran sekarang , banyak perkara yang tidak sesuai untuk santapan jiwa telah wujud dan berkembang. Cara mudah untuk memperteguhkan jiwa, adalah sentiasa memperlengkapkan diri dengan ilmu agama dan mendalaminya.Dalam mempelajari ilmu agama itu sendiri sudah lengkap dengan peraturan dan aturan hidup yang bukan dicipta oleh manusia, tetapi semuanya sudah diatur oleh pencipta kita Allah s.w.t. Mengapa kita sebagai manusia tidak merebut peluang untuk mensucikan jiwa. Sedangkan jiwa itu umpama akar pokok yang harus di siram dan di baja. Sudah pasti Allah s.w.t sudah menyediakan semua itu, kalau kita memerlukan air untuk membasah tekak yang kering semuanya tersedia dan Allah ciptakan udara yang penuh dengan oganisma kecil dan zarah-zarah seperti oksigen, karbon dioksida semuanya itu memenuhi kitaran hidup kita dan tumbuh-tumbuhan. Kenapa perkara yang begitu penting dalam hidup kita tidak pernah kita renungkan dan fikirkan. Semua ini terletak pada jiwa kita.

fikirkan pula kesan buruk jiwa apabila tidak dipelihara, sudah pasti ramai yang tidak perasan atau tidak sedar tentang ini. Antara contohnya ialah Bila berlaku perbalahan, peperangan, kes bunuh, kes rogol, kes buang bayi, menagih dadah, mencuri, berzina, homosexual dan banyak lagi kesan negatif. Perasan atau tidak kita, Dimanakah jiwa kita sekarang?.Adakah jiwa kita berpandukan nafsu semata-mata atau jiwa itu terletak pada kebijaksanaan akal. Semua terletak pada diri kita umpama kata-kata bijaksana " kunci sudah di beri cuma kita perlukan memilih pintu mana untuk dibuka. Fikir akan "positif" dan "negatif" jangan letakkan diri kita pada ketentuan yang boleh merosakkan jiwa.Sekali kita meletakkan jiwa dalam kerosakkan, penderitaan dan kesensaraan akan membinasakan kita.

p/s: Pelihara jiwa "jiwa umpama embun berterbangan, sekiranya embun itu jatuh pada daun yang bersih sudah pasti suci embun itu, tetapi sekiranya jatuh pada zink yang berkarat sudah pasti kita akan dapat karatnya" itu lah jiwa sangat penting di pelihara...