Bila Hati Inginkan Perubahan

Sudah tentu setiap manusia yang hidup di muka bumi ini inginkan perubahan. Langkah demi langkah cuba diatur tetapi tidak semua perubahan itu akan menjadi dan berjaya. Janganlah lah terlalu berduka mahupun bersedih kerana hakikat kehidupan memang sebegitu. Tiada yang mudah untuk dilalui dan tidak pula sukar untuk dicapai semua memerlukan perngorbanan dan kekuatan hati.Andai doa selalu dipohon tetapi jawapannya adalah sama janganlah rasa gusar. Penentuan kehidupan itu bagai air yang menitis yang sentiasa berubah corak percikan. Dimana sahaja kedudukan kita pasti jalanya sangat berbebeza.

Hati tak mungkin dapat ditahan mahupun ditolak. Bila ianya benar-benar memutuskan sesuatu takkan ada yang dapat menghalangnya kecuali atas ketentuan illahi. Biar apa pun alasan atau pun jawapan kesudahannya pasti hati yang menentukan. Hati yang mengerakkan anggota dengan hati juga dapat mengubah segala perbuatan. Kesudahan bagi setiap jawapan dan penentuan kehidupan ini terletak pada kekuatan hati.

Sesuatu yang berubah pasti ada alasan dan penyebabnya. Perhatikan pada setiap segenap penjuru yang ada, Seluas langit yang dibentangkan dengan wajah-wajah kehidupan. Disana kita memikirkan akan kurangan dan kelebihan diri. Diri tak mampu merentasi masa yang begitu cepat berlalu, kerana masa dan kedudukan itu sangat berbeza. Sudah pasti seseorang itu berubah dengan kerana apa yang ada disekelilingya.

Sesiiapa pun tak dapat menduga bila masa diri ini akan benar-benar berubah. Siapa yang sudah berubah itu semua atas izin Allah.Kadang-kadang perubahan hidup seseorang mampu mempengaruhi orang yang paling hampir dengannya. Ada perubahan yang mampu membuatkan insan lain menitiskan air mata dan ada juga mampu menyentuh hati. Perubahan itu suatu perkara yang paling berat harus dilalui.

P/s: Perubahan kehidupan itu bagai satu cabaran , andai diri tak benar-benar kuat, pasti perubahan itu akan merosakan hati dan andai kata berjaya pasti perubahan itu memberi kesan mendalam pada diri. Jangan takut berubah andai ianya baik tetapi jangan lah berubah andai perubahan itu membawa keburukan