Lilin kehidupan


seutas benang yang putus tak mungkin dapat di sambung sekiranya benang itu bersimpul. Andai hidup ini sering diduga dengan musibah mahupun dugaan ianya harus dilalui dengan redha dan syukur. Sekiranya kita berputus asa, maknanya kita sama seperti benang yang bersimpul.. Benang yang putus boleh disambung kembali namun ketabahan dan pengorbanan menjadi pintu menuju kejayaan.

kehidupan ini harus diuji.Setiap ujian menjadikan kita lebih bertanggujawab, berfikiran matang  dan terbuka. Suatu masa kita akan melalui saat, dimana kita akan sentiasa diperhati orang sekeliling. Kita juga akan di jadikan contoh antara yang baik atau tidak. Bergantung pada usaha dan kerja yang kita lakukan. Kehidupan ini memang memerlukan antara satu sama lain.Manusia itu akan tergantung bila hati tidak serasi. Hakikat dalam meniti  hidup ini umpama lilin.

Pernahkah kita terfikir akan sifat semulajadi manusia. Manusia dilahirkan dari hanya segumpal darah lalu dijadikan tulang belulang dan tulang belulang itu di selaputi isi,.lalu terjadilah kita manusia. Roh ditiupkan keatas kita Sedar atau tidak Roh itu telah bersemadi besama jasad kita. Hanya kematian yang akan memisahkannya. Manusia dilahirkan dengan tanggunjawab yang berat tetapi kebanyakkan manusia itu tidak sedar akan hakikat kehidupan. 

Manusia yang rugi ialah manusia yang gagal dalam mengejar amal baiknya didunia. Ianya ibarat lilin membakar diri. Terlalu cinta kan dunia dan selalu leka menyebab diri jauh terpesong dari jalan sebenarnya. Agama mengajar kita supaya berbuat baik dan melakukan amal yang baik. Tiada agama yang mengajar manusia berbuat jahat tetapi pegangan agama itu sendiri yang berbeza. Percaya atau tidak ilmu itu tidak turun sekira tiada baginya untuk dimanafaatkan. Bagi kita yang beragama islam sering saja terlupa dan memperlekeh-lekehkan soal agama. 

Sedar atau tidak ramai antara kita sanggup berpaling dengan ajaran islam dan melanggar syariat islam. Cintakan nafsu, kecantikan dan kekayaan menjadikan diri buta dalam menilai kebaikan didunia. Manusia yang sebegini akan menajadi bahan bakaran diakhirat. Bukan di akhirat sahaja begitu, malah di dunia menjadi lilin yang membakar diri sendiri  untuk menerangi cita-cita yang diimpikan. Rugilah nilai kehidupan ini dan sia-sialah segala-galanya.

P/s: Jangan menjadi buta dalam celik. dan jangan berpura berani kalau tak tau apa akibatnya. Ingati Dunia kerana kejar akhirat, nescaya lilin kehidupan tidak akan berlaku.

Penantian


Kehidupan ini penuh dengan persoalan dan kadang-kadang ianya benar memberi dugaan dalam hidup ini. Aku yang berdiri sendiri, seolah sedang memerhati apa yang sedang berlaku. Setiap saat, hati berbicara dan berbisik-bisik. Suara merdu yang lunak di dengar sering bermain difikiran. Wajah-wajah yang didambarkan tak seindah sebuah penantian. Aku yang kini keseorangan, sebenarnya tidak terasa sunyi dengan bisikan-bisikan angin.

Sebuah harapan terbina dari keikhlasan kerana luhurnya kata-kata yang ku keluarkan. Benarlah apa yang ku fikirkan, hanya ketabahan yang menebal menjadi benteng dari aku terus terlena dalam bayangan sendiri. Kadang kala, aku tersipu malu atas hati yang kucurahkan. Mungkin jawapannya menggembirakan.Tetapi penantian itu tetap telaksana sudah.

Manusia itu sendiri delahirkan dengan penuh tanggungjawab. Manusia itu juga tahu akan hakikat penantian. Dimana letaknya harapan dan ketulusan. Semua bangun dan berdiri, bila hati bersatu kembali. Telah banyak yang kecundang dan telah banyak yang kecewa. Sesunggunya penatian itu tidak pernah berhenti. Aku percaya akan penantian ini dan aku percaya pada janji ini. Biar pun hari-hari ini begitu pahit, namun ku cuba pertahan kan juga. Titisan air mata ku ini, sudah mampu untuk meneyelimutkan aku dan melemaskan aku. Tetapi tidak sesekali aku berputus asa kerana, penantian ini sungguh bermakna dalam hidup ini.

p/s : Bertahanlah dari kecundang ditengah jalan. Bersabarlah atas dugaan, kerana penantian itu pasti berakhir.