Bila Kebebasan di salah tafsir

Suratan atau ketentuan hidup pasti berlaku. Siapa yang gembira dan siapa yang berduka. kebenaran ada pada diri kita. Di manakah langkah atau jalan dapat kita aturkan dalam membina kehidupan bahagia. Kita sebagai manusia selalu terlupa dan leka. Kita seumpama terapung di diantara alam dunia dan Akhirat. Disini kita masih tidak nampak dengan jelas apa yang berlaku dan terjadi pada diri kita. Semuanya seumpama kita menjaga dan memelihara sesuatu yang kita sayang tapi tidak pernah kita mengetahui apakah yang kita mahu dari apa yang kita sayang. 


Kehidupan adalah pilihan antara memilih kebahagian kekal atau tidak. Kebebasan kita dalam melakukan sesuatu perkara dengan tanpa batas dan ilmu menyebabkan kita tidak sedar akan perbuatan dan cara kita. Sebagai manusia Muslim. Menjaga tata tertib berbicara, pemakaian dan adab sesama manusia adalah sangat di ambil kira dalam ajaran islam. Duhai hati-hati. kenapakah masih lagi kita sedar dan mengerti. Manusia sentiasa berlumba-lumba. kerana mereka tahu, yang mereka akan mati. Tetapi mengapa kita harus bergembira dengan tanpa batas. itu lah kesedaran kita dan itu lah kita, kerana kita ialah penentu kehidupan kita.

P/s: sejauh mana pandangan dan ajaran islam yang dibawa pada kita. kita mengerti, kita faham, dan kita ingat, tetapi sekiranya kita tidak mengamalka nya dengan sebaiknya... kitalah antara insan yang rugi tanpa kita sedar...janganlah jadikan hidup sebagai medan nafsu dan kehendak.. tetapi jadikan lah kehidupan kita sebagai landasan kita ke syurga... insyaallah..