Dia Tidak Mengerti

Setiap manusia yang diciptakan Allah mempunyai naluri yang indah, tetapi naluri itu hanya terletak kepada hati yang bersih lagi murni. Ada kalanya manusia terlupa akan nalurinya sebagai manusia dan sanggup menepikan segala sifatnya sebagai manusia yang berakal.Bila mana hati mereka telah leka dan lalai, maka mereka akan berhadapan dengan kezaliman dan kekejaman.Begitulah yang ingin digambarkan pada kehidupan pada hari ini.

Muda-mudi malahan pada mereka yang telah berusia. mereka tetap lalai dalam mencari jalan yang lurus, seperti dalam ayat Al-Quran[tunjukilah kami jalan yang lurus(surah Al-Fatihah 6:7)] disini menggambarkan bahawa manusia itu perlulah mempunyai panduan hidup.Supaya mereka tidak sesat, Allah s.w.t menurunkan surah ini supaya kita benar-benar faham akan kewajipan kita dengan meminta sesuatu kepada-Nya.Manusia itu akan berada dalam kesesatan yang nyata sekiranya mereka tidak bersyukur dan tidak memohon petunjuk daripada Alla s.w.t. Sudah banyak bukti dimana manusia itu semakin terpesong dari jalan Allah s.w.t,seperti berlakunya penzinaan, pembunuhan, minum arak, lahirnya anak luar nikah, dan banyak lagi.Disini jelas sekali perkara yang benar buruk telah belaku. Manusia itu hanya mahu merasakan nikmat Allah s.w.t dan tidak mempedulikan panduan dan ajaran islam dengan sebenarnya.


 
Hari ini saya ingin memperjelaskan tentang penzinaan. Akibat buruknya manusia itu jika tidak mengawal nafsu sahawatnya. Jelas sekali mengikut statistik tahunan di dalam negara kita malaysia lebih 60 ribu penzinaan telah berlaku,ini antara bilangan yang di ketahui tetapi masih banyak lagi yang masih tidak di ketahui. Dimanakah nilai moral dan akhidah mereka.Dengan berlakunya penzinaan seperti ini sudah pasti akan berlaku perkara buruk yang lain,antaranya berlaku pembuangan bayi, lahirnya anak tak berbapa(anak luar nikah), pembuangan janin, pembunuhan bayi dan penyakit berjangkit. Begitu jelas sekali kesan buruknya melakukan zina. Jangan lah kita menjadi manusia yang dilaknat oleh Allah s.w.t.Sesungguhnya pintu taubatnya masih terbuka buat kita.

Sungguh menyedihkan saya pada hari ini, pebuangan bayi dan pembunuhan bayi berlaku banyak sekali. Inilah manusia zaman sekarang yang tidak mempunyai hati dan perasaan. Sungguh hina membuang bayi mereka sendiri dan ada sanggup membunuh. Semua ini akibat mencari keseronokkan yang akhirnya berjumpa dengan kebuntuan.Marilah kawan-kawan, sedarlah sekarang. Terutama yang berpasangan teguhkanlah iman dihati supaya tidak ternoda dengan nafsu sendiri. Ingatlah masa itu sekejap sahaja, sedar tak sedar berlalu pantas.

Berbalik kepada pembuangan bayi, pernahkah kita terfikir keadaan bayi itu bila dewasa dan terseksanya mereka mati kerana nafsu kita sendiri.Mungkin anak itu memberi rahmat kepada kita. mungkin dia akan menjadi pelapis di masa hadapan. pernah kita terfikir, jangan lah menilai mereka kerana meraka anak luar nikah, mereka tidak berdosa. Kenapa harus mereka yang mendapat penderitaan sebegitu.Benarlah kita ini sudah jauh terpesong dari landasan sebenar hidup kita. Sesungguhnya pembalasan Allah s.w.t itu sangat pedih dan menyiksakan.

p/s:Ingatlah ikhrar kita sebelum dilahirkan, iaitu menjadi hamba yang taat dan patuh pada perintah Allah s.w.t. berfikirlah sebelum bertindak, elakkanlah berdua-duan antara lelaki dan perempuan yang bukan mukhrim. sentiasa menyebut subhanaallah sekiranya hati itu terlintas hendak melakukan zina. Semoga tip ini membantu kawan-kawan dalam memperteguhkan iman dan takwa kepada Allah s.w.t insyaallah

Soalan Dari Sahabat


Assalammualaikum...
entry ni...sebenarnya diberi oleh sahabat saya iaitu saudari stayseea... bagi tidak menghampakan permintaan beliau saya dengan ikhlas hati menjawab soalan-soalan yang ditujukan kepada saya... walaupun rasanya banyak perkara personal yang ada kat soalan ni.Tapi saya tak rasa memberi kesan pada seseorang pembaca sekiranya dia tidak mahu mengenal diri zool. Bagi  zool, selagi orang tu muslim dia tetap saudara pada zool...cuma tak semua orang, kita boleh hampiri dan dekati..baik lelaki mahu pun perempuan. Baiklah ini soalan yang di ajukan kepada zool?


Siapakah diri anda di rumah?

- seorang yang suka memerhati dan suka bergurau dengan adik beradik.

Siapakah diri anda di samping rakan?

- seorang yang pendiam, permerhati, suka bagi nasihat dan suka bergurau dengan rakan

5 benda yang anda idamkan tapi masih belum tercapai

1. Menunaikan tanggungjawab sesungguhnya kepada Allah s.w.t

2. Menjadi seorang yang terkenal dan pengembara mencari ilmu

3. Menjadi seorang yang kaya yang tidak kedekut

4. Isteri yang solehah yang taat kepada perintah Allah s.w.t dan rasulluallah, juga hormat kepada kedua ibu    bapa.

5. Mendapat anak yang soleh dan solehah yang mendoakan kedua ibu bapanya.

Siapakah nama pasangan anda?

Allahua'alam.... Belum berjumpa lagi....

Ceritakan 5 perkara yg paling anda suka tentang pasangan anda

1. Matanya terlindung dari melihat segala maksiat
2. Cantik rupanya seumpama imannya kepada Allah s.w.t
3. Mulutnya yang sentiasa memperkatakan perkara-perkara yang baik.
5. Seorang yang solehah, taat dan selalu tersenyum..

Bilakah tarikh anda couple?

Allahua'alam

Apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda?

???

Lagu tema cinta anda?

???

Apa perubahan yg ingin anda lihat dari pasangan anda?

???

p/s: Tak semua dapat isi, sebab tak de jawapan bagi soalan  yang bertanda ???... tunggu masa, mungkin semua tu terjawab.

Indahnya KehidupanDalam kehidupan yang nyata ini, berbagai kehidupan telah kita temui. Semuanya memberi seribu makna yang sukar untuk di ungkapkan. Setiap ciptaan Allah s.w.t  adalah anugerah yang indah dan cantik. Tiada siapa pun di dunia ini yang mampu untuk membina kehidupan seindah ini. Dalam mencapai matlamat sebenar manusia berlumba-lumba  mencari kehidupan, ini ialah kerana manusia menilai betapa indahnya nikmat di dunia. 

Antara keindahan dalam hidup ini, adanya manusia bergelar Adam dan Hawa iaitu manusia pertama yang diciptakan oleh Allah s.w.t. Bermula dari Adam dan kemudianya Hawa. Dengan terciptanya mereka, maka dapat lah kita menikmati kehidupan ini hingga sekarang. Manusia selalu mencari yang terbaik dan dalam mencari yang terbaik ada juga yang tidak mampu menilai kehidupan terbaik. Setiap langkah dan perjalan adalah huruf yang bersambung menjadi perkataan dan perkataan bergabung menjadi ayat. Dan ayat itu disusun mejadi karangan dan karangan itu di cantum menjadi sebuah cerita. Begitulah kehidupan kita dari alam kandungan, dilahirkan mejadi bayi, dari bayi menjadi kanak-kanak, dari kanak-kanak mejadi remaja, dari remaja mejadi dewasa, dan dari dewasa mejadi tua. begitulah jelasnya kehidupan kita yang indah dan disusun rapi sehingga menjadi cerita.

Alam ini luas dah indah dan ianya begitu mendalam di setiap hati-hati manusia. Sekiranya kita tidak diciptakan.  Mana mungkin kita akan menikmati alam ini. Seumpama lelaki dan perempuan, telah Allah ciptakan mereka dengan berbagai-bagai rupa dan paras supaya mereka dapat menikmat keindahan hidup ini. Sekiranya Allah menciptakan semnua makluknya serupa dan tiada perbezaan maka manusia itu sendiri tidak akan merasa nikmatnya. Allah s.w.t  itu maha Kaya, Adil, Pengasih, Penyayang dan lagi Bijaksana. Allah s.w.t menyuruh manusia membuat kebajikan dan memilih jalan kehidupan mereka sendiri .

Dalam memilih jalan hidup, berbagai-bagai dugaan kita akan lalui seperti, musibah kesusahan. apa yang di maksudkan musibah kesusahan ialah kesukaran memilih kehidupan yang baik dan lebih suka  kehidupan melalaikan. Kehidupan melalaikan yang di maksukan  ialah hiburan yang berlebihan. Semua itu juga nikmat dan keindahan dunia, tapi akan mendapat pembalasan buruk di akhirat sakiranya kita tidak bertaubat. Seperti lautan yang tenang dan indah bila mata memandang, tetapi pada satu masa akan menjadi tsunami yang menengelamkan kita sendiri, ini semua antara sedar atau tidak

p/s: Pengajaran yang boleh di ambil ialah manusia janganlah leka akan keindahan dunia, tetapi mestilah mengimbangi dengan kehidupan akhirat. Sentasa berwaspada dengan setiap tindak-tanduk supaya tidak tersalah langkah. yang paling utama kita mesti memperkuatkan iman. Hnaya itu yang akan menjadi penyelamat  kita Dunia dan Akhirat.