Kerana Dosa

Telah di anugerah setiap manusia dengan deberikan kelebihan akal, Tetapi kelebihan itu Allah kurniakan pula satu lagi iaitu nafsu. Allah melebihkan 2 perkara ini berbanding mahkluk-mahluk lain, jika dibandingkan malaikat yang begitu taat perintah Allah, itu adalah kelebihan Akal yang Allah beri kerana mereka tidak mempunyai nafsu, Begitu juga pada haiwan yang padanya cuma ada nafsu tidak mempunyai akal.Perbandingan besar bagi kita bergelar manusia yang tercipta dengan dua kelebihan.

Setelah Allah mencipta manusia, telah berlaku bermacam-macam peristiwa, yang mengikut sejarah nabi Adam sendiri, telah banyak terlakar peristiwa yang berkaitan keingkaran dan kemurkaan. Sedangkan syurga itu tempat yang sebaik-baik tempat tetapi Adam a.s dan hawa kecundang kerana bisikan syaitan dan menurut kan nafsu. Begitulah terbuangnya mereka kebumi, sehingga benihnya tumbuh menjadikan kita umat manusia sehinggalah sekarang. Ujiannya tetap sama yang di terima oleh Adam a.s dan Hawa kepada kita generasi umat Akhir zaman. 

Sedang Allah kurniakan sebesar-besar nikmat dan belas ehsannya kepada kita umat manusia, di mana kita titipkan rasa kasih dan rindunya kita kepada-Nya. Di mana kita yang diiktiraf hamba?. perbuatan hati yang selalu membenarkan yang terlarang. Kitalah manusia yang selalu teruji dengan bisikan nafsu dan syaitan.
Kabur segala larangan hanya nikmat dunia sahaja yang terzahir dalam hati. Suatu masa teruji jua segalanya. Jalan pemisah dan ujian terbentuk. Allah tak pernah mensia-siakan hidup ini, hanya manusia yang selalu mengsia-siakan kenikmatan itu. Setelah Allah membiarkan nikmat yang dibazirkan, lalu Dia tarik kembali nikmat itu. Mana langkah paling cepat dan mudah untuk mendapatkan ianya kembali? sedarlah nikmat itu Allah beri sekali dalam hidup. Jadi tak mungkin nikmat itu akan kembali lagi. Pada siapa tempat sebaiknya kita mengadu. Adakah pada manusia yang lain,sedangkan  mereka tidak mungkin memandang kita atas kesilapan kita atau dosa kita.terlihat oleh diri bahawa Allah lah yang Esa. Dialah pengatur segalanya pertemuan dan perpisahan.Janji-Nya pasti setiapamalan pasti akan dibalas. 

Bagi yang mereka yang mendapat petunjuk pasti akan benar-benar bertaubat, dan bagi yang keras hati mereka akan terus dibelengu dosa noda dan akhirnya mati dalam kekufuran.

p/s: Allah lah tempat sebaik-baik pelindung dan pengabul segala doa-doa hambanya. Alhamdulillah..