Perjuangan di jalan benarPerjuangan di jalan Allah..

Sedarlah wahai teman-teman. Kehidupan hanyalah hayalan yang akan menjadi sia-sia jika tidak dimanafaatkannya dengan keikhlasan hati kita kerana Allah s.w.t. Telah kita di hidupkan dan menikmati keindahan Alam dan kehidupan, namun kita masih tidak mensyukuri nikmatnya. Adalah menjadi tanggungjawab kita sendiri untuk meneguhkan iman menguatkan hati kita. Allah s.w.t. akan sentiasa bersifat kasih kepada kita sekiranya kita tak menzalimi diri sendiri.

Kehidupan yang di maksudkan melalaikan adalah masa yang ada tidak dimanafaatkan dengan jalan benar dan tidak dijelaskan dengan hak. Hak yang sebenarnya ialah mentaati hak Allah s.w.t. Pernahkah kita terfikir masa yang sudah pasti hadir iaitu disaat ajal yang akan menjelma. Semua manusia termasuk makluk-makluk Allah s.w.t yang lain juga akan merasa apa itu kematian. Pernahkan kita terfikir tentang kehidupan kita yang sementara ini. Pernahkan kita menitiskan Air mata kerana kita tak menunaikann hak Allah s.w.t. Pernahkah kita terfikir betapa indahnya nikmat yang Allah beri, Sehingga sanggup kita lalai dengan apa yang diberikan Nya.

Dimanakah hati kita, kenapa kita zalim kepada Allah s.w.t. kenapa semua terjadi.
Ingatlah kasihnya tiada berbelah bagi pada kita. Pintu taubatnya sentiasa terbuka biar sebesar manapun dosa kita. Adakah kita ingat akan perjuangan Rasullallah s.a.w. dan disaat kewafatannya perkataan yang keluar dari mulutnya adalah "ummati" umat ku.. sedarlah kita betapa bersyukurnya kita sebagai umat Rasulallah kerana kita tidak dibinasakan seperti umat-umat sebelumnya. Seperti Nabi Nuh, derhakanya Anak dan isterinya dengan tidak patuh dan taat kepada Allah s.w.t maka hanyutlah dia bersama umatnya yang berlaku zalim pada Allah s.w.t dan turunnya banjir besar yang menengelamkan mereka.

p/s :Duhai teman dengarlah suara hati dari seorang sahabat. Tunaikan kewajipan Pada Allah s.w.t. tunaikanlah solat. sebaiknya solatlah berjamaah dan mohonlah keampunan Allah s.wt. dengan sesungguhnya. kerana tiada yang lebih nikmat kecuali orang yang mempunyai hati yang tenang. Mohonlah ketenangan Dari Allah s.w.t kerana cuma Dia lah berhak diatas segala makluk-makluk.

7 comments:

 1. salam...
  hai zool..
  hmmm..... ayue follow blog kamu ye...
  insyaallah.. besar pahalanye sekiranya kite mngajak kearah kebaikan. teruskan ek...

  ReplyDelete
 2. salam...terima kasih kunjungi blog zool....
  dan terima kasih dengan kata-kata peransang dari ayue...
  mmmm..
  insyaallah zool akan teruskan menulis cerita yang menarik untuk semua...

  ReplyDelete
 3. topik yang menarik,
  isi yg mantap,
  nasihat yang baik,
  ...

  ReplyDelete
 4. Syarifah Nadiah

  terima kasih nadiah...mmm

  siti nurshahidah

  terima kasih nur

  ReplyDelete
 5. sama-sama..insyaAllahnur akn sentiasa follow blog ni..

  ReplyDelete