Bila Kebebasan di salah tafsir

Suratan atau ketentuan hidup pasti berlaku. Siapa yang gembira dan siapa yang berduka. kebenaran ada pada diri kita. Di manakah langkah atau jalan dapat kita aturkan dalam membina kehidupan bahagia. Kita sebagai manusia selalu terlupa dan leka. Kita seumpama terapung di diantara alam dunia dan Akhirat. Disini kita masih tidak nampak dengan jelas apa yang berlaku dan terjadi pada diri kita. Semuanya seumpama kita menjaga dan memelihara sesuatu yang kita sayang tapi tidak pernah kita mengetahui apakah yang kita mahu dari apa yang kita sayang. 


Kehidupan adalah pilihan antara memilih kebahagian kekal atau tidak. Kebebasan kita dalam melakukan sesuatu perkara dengan tanpa batas dan ilmu menyebabkan kita tidak sedar akan perbuatan dan cara kita. Sebagai manusia Muslim. Menjaga tata tertib berbicara, pemakaian dan adab sesama manusia adalah sangat di ambil kira dalam ajaran islam. Duhai hati-hati. kenapakah masih lagi kita sedar dan mengerti. Manusia sentiasa berlumba-lumba. kerana mereka tahu, yang mereka akan mati. Tetapi mengapa kita harus bergembira dengan tanpa batas. itu lah kesedaran kita dan itu lah kita, kerana kita ialah penentu kehidupan kita.

P/s: sejauh mana pandangan dan ajaran islam yang dibawa pada kita. kita mengerti, kita faham, dan kita ingat, tetapi sekiranya kita tidak mengamalka nya dengan sebaiknya... kitalah antara insan yang rugi tanpa kita sedar...janganlah jadikan hidup sebagai medan nafsu dan kehendak.. tetapi jadikan lah kehidupan kita sebagai landasan kita ke syurga... insyaallah..

2 comments:

  1. assalamualaikum..nur suka entri ni..em. menarik..kita hidup tenggelam dalam dunia yang hanya sementara..mengetahui yg hak..namun tak menunaikannya..nafsu mengatasi hati...klu ini yg berlaku,maka susah lah kita..jgn benarkan nafsu mengatasi hati...

    ReplyDelete
  2. SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

    ReplyDelete